İnsan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen narın bir
faydası daha ortaya çıktı.
İnsan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen narın kabuğunun
da değerli bileşikler içerdiği ve bu nedenle tüketilmesine önem verilmesi
ortaya çıktı.
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim
Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, narın bağışıklık sistemini
güçlendirerek, başta kanser olmak üzere pek çok hastalıktan koruduğunu söyledi.
Nar suyunun genel damar sağlığını, özellikle de kalbi
koruduğunu ifade eden Uslu, damar tıkanıklıklarını geriletme ve tansiyon
düşürücü etkilerinin de bulunduğunu vurguladı.
Uslu, Türkiye'de nar kabuğunun hemen hemen hiç
tüketilmediğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Narın kabuğu, meyvesi yendikten ya da suyu sıkıldıktan
sonra çöpe atılmaktadır. Çin'de son yıllarda yapılan araştırmalar, narın
kabuğunun, suyuna göre daha fazla oranda değerli bileşikler içerdiğini
göstermektedir. Suyu adeta ilaç gibi sağlığımıza faydalı olan narın kabuğu,
suyundan daha değerli bileşikler içermektedir. Nar kabuğu içinde bulunan
ellagik asit, başta meme kanseri olmak üzere hemen hemen tüm kanser türlerini
hem önleyici hem de iyileştirici faydalar sağlamaktadır."
Nar kabuğu, çay olarak tüketilebilir
Araştırmaların, nar kabuğunun kötü huylu kolesterolü
azalttığı, beta hücrelerini artırarak diyabetli hastalara, kalp ve damar
hastalarına suyuna göre çok daha önemli faydalar sağladığını gösterdiğini
aktaran Uslu, "Nar kabuğunda bulunan ellagik asit antioksidan, antimutajen
ve antikanser özelliklere sahiptir. Çalışmalar meme, yemek borusu, cilt,
bağırsak, prostat ve pankreas kanserlerinde antikanser özelliğini
göstermiştir" dedi.
Uslu, nar kabuğunun tüketilme yöntemine ilişkin ise şu
bilgileri verdi:
"Gölgede veya 40-50 dereceyi geçmeyecek ortamlarda
kurutulan nar kabukları daha sonra ufalanmalıdır. 100 gram kaynamış suya, 2
gram nar kabuğu atarak, yaklaşık 10 dakika kaynatıp suyu her gün çay olarak
tüketilebilir. Böylece başta kanser, kalp ve şeker hastalıkları olmak üzere pek
çok hastalıktan kendimizi korumuş oluruz. Kurutulmuş ve parçalanmış nar
kabuklarını, kahve çekme makinesinde toz haline getirip, bir çay ya da kahve
kaşığı tozu salata, peynir gibi gıdalarla da tüketebiliriz."
Özellikle şeker hastalarına, beta hücrelerini artıracak nar
kabuğu tozunu tüketmeye özel çaba göstermeleri tavsiyesinde bulunan Uslu,
"Genelde tüm meyvelerde olduğu gibi narın da en değerli yeri kabuğudur.
Bir ilaç gibi içtiğimiz nar suyundan arta kalan kabukları da asla atmayalım ve
başta kanser, şeker ve kalp rahatsızlığı olmak üzere hemen hemen tüm
hastalıklardan korunalım" diyor.